Jakt & Jägare

28 december 2014

Äntligen hÄLG!

På annandag jul var det dax för den traditionsenliga familjejakten.
Vi fick klingande dreverjakt på rådjur och även BimBim skötte sig jättebra med rådjur på benen. Men det var kallt, termometern visade närmre -15 på morgonen, brr...
Inget blev dock skjutet denna jaktdag, men i sista ståten klev det ut tre älgar på lagom skjutavstånd, men vi jagade bra småvilt idag så de fick passera.

Så blev det lördag och som vanligt samlades en tapper skara jägare för jakt. Vi bestämde, att idag skulle vi inte göra som vi brukar, utan ta några såtar som vi vanligtvis inte jagar, vet egentligen inte varför vi inte gör det men kanske blir det ändring på det efter denna dagen. Det var ganska många minusgrader även denna dag så det var inte lätt att smyga ut på pass,och givet vis stötte jag två älgar på vägen till mitt pass. Det började även snöa, vilket senare under dagen skulle visa sig vara lyckosamt..

Efter lite värmande kaffe tog vi nästa såt, jag skulle gå igenom ett smalt område precis intill gränsen, när alla var på pass släppte jag hunden och gick. Det tog inte lång stund innan hunden drog iväg, givetvis in på grannmarken. Då det snöat på morgonen var det lätt att se anledningen, ÄLG två stycken. Då detta villebråd inte är BimBims favorit kom hon strax tillbaka och vi fortsatte. Men efter några hundra meter kom älgslagen tillbaka rakt in på marken mot passkyttarna. Vi tog på nytt an spåret och gick på. Och javisst älgarna gick ut i kraftledningsgatan och Pang! Via radion meddelade skytten att en av älgarna var påskjuten men inte blev på platsen. Minuten senare kom nästa anrop om att en älg gått tillbaka över ledningsgatan ungefär vid skottplatsen. Då blev det bara till att koppla hunden och gå in till skytten, vi placerade om en skytt och började eftersöket på den älgen som inte vände tillbaka. Efter en kort stund rapporterades att en oskadd älg passerat en av skyttarna och den kom i riktning från oss.
Det blev bara att gå tillbaka till skottplatsen och ta sig an spåret av den andra älgen.

Ganska genast märktes att allt nog inte stod rätt till med denna älgen, vi kom till en första lega, och strax nästa och där fann vi de första bloddropparna. Nu var det alltså rätt älg vi spårade, legorna avlöste varandra och så småningom stod älgen där framför oss i skogen, men drog iväg med en gång.
Nu blev det ännu en gång till att vänta och placera om skyttarna.
När de var på plats och älgen fått lite lugn så gick vi på igen, och det tog nu inte många minuter förrän det small hos en passkytt, Yes nu låg älgen död i kanten på kraftledningsgatan.
Ett bra avslut på eftersöket (som, enligt pejlen, visade sig vara ca 2 km), så skönt.

Det första skottet hade träffat lite för långt bak och lite lågt.

Men slutet blev bra och nu hänger det en älg på logen och väntar på att få bli styckad om ett par dagar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar